Een dankwoord aan mijn donateurs

Deze maand drie jaar geleden besloot ik om geheel zelfstandig te gaan werken. Ik werkte toen nog op de redactie van het Algemeen Dagblad in Rotterdam en koos ervoor om de veilige haven van een uurtarief te verlaten voor een tamelijk onzeker bestaan als publicist. Sinds die tijd werk ik alleen voor mijn eigen website en de live verslagen vanuit de rechtbank. En dat was zonder u nooit mogelijk geweest.

Al tijdens mijn werk voor het AD besprak ik met Jan-Jaap Heij (voorheen hoofdredacteur De Pers, nu directeur Reporters Online) de mogelijkheid om een tweede verdienmodel op te zetten. Sinds 2014 draaide het eerste model op live rechtbankverslaggeving (via @realtwitcourt) en betalen voor online content was inmiddels de kinderschoenen wel ontstegen.

Mede door initiatieven zoals Blendle, Follow the Money en De Correspondent werd de eerdere vaste opvatting van velen dat online altijd gratis is en moest blijven, iets van het verleden.

Website

Daar komt bij dat ik op dat moment al publiceerde via Blendle en ook daar zagen we dat mensen best de bereidheid hebben om voor online verhalen te betalen. Toch was het nog een hele stap om mijn eigen website als tweede verdienmodel op te starten. Want wat zou het publiceren van verhalen op een onbekende website eigenlijk opleveren? Van Blendle wisten we dat een groot publiek al op voorhand beschikbaar was, voor mijn eigen site was dat natuurlijk volledig anders.

De site draaide al vele jaren, maar had een bescheiden bezoekersaantal.

Bereidheid

We zijn inmiddels zoals gezegd drie jaren verder en het is wel gebleken dat mensen de bereidheid hebben om voor een artikel te betalen. En soms zelfs om over te gaan tot een maandelijks abonnement. Ik praat nooit over omzetten, maar er zijn verhalen bij waar best veel donaties voor binnen komen. Dat is mooi, want er zitten natuurlijk ook altijd verhalen tussen waar weinig donaties voor worden gegeven.

De verhalen die goed lopen zorgen er zo voor dat ik ook ‘kleinere’ verhalen kan maken, over onderwerpen die niet actueel zijn of zo complex liggen dat duiding niet makkelijk wegleest.

Belang

Soms vind ik verhalen zelf zo belangrijk dat ik ze maak en publiceer, hoewel ik weet dat er niet heel veel op binnen gaat komen. Verhalen die gevoelig liggen bijvoorbeeld, over pedofilie of de rol van autisme in het strafrecht. Duidende verhalen over het strafrecht of rechtbankverslagen leveren doorgaans ook niet al te veel op, maar ik wil ze wel maken. Ik moet natuurlijk leven van mijn verdienmodellen, maar het draait niet altijd om geld.

Maar wat wel waar is: ik kan hoog en laag springen en zelf bepalen waar ik over schrijf (en dat doe ik ook), maar zonder mijn donateurs zou het nooit van de grond zijn gekomen en zou het ook niet lang levensvatbaar zijn. En daar ben ik u zeer dankbaar voor. De een doneert 1,50 euro, er zijn mensen die standaard voor een verhaal 100 euro doneren, de meeste mensen houden het bij een bedrag tussen de 3 en 5 euro. Allemaal dikke prima.

Het geheel aan donaties zorgt inmiddels voor een stabiel inkomen, waar ik erg dankbaar voor ben.

Druk

Dat wil nog niet zeggen dat het allemaal maar aan komt waaien. Er komt een zekere druk bij kijken om steeds maar weer met nieuwe verhalen te komen. Ik publiceer zo ongeveer iedere drie tot vier dagen en als ik niet publiceer, ben ik druk met research en schrijven. En dat is lang niet altijd zo eenvoudig. Soms heb je gewoon geen inspiratie. Het besef dat je toegevoegde waarde moet leveren om uberhaupt donaties te kunnen krijgen is er altijd. Je kunt niet zomaar even wat losse gedachten op papier zetten en verwachten dat het geld vanzelf via de site binnenkomt.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat het best wat tijd kost om een verhaal te pluggen en de aandacht levend te houden op sociale media. Een verhaal publiceren is pas het begin, daarna moet je het ook nog onder de aandacht weten te brengen van een groter publiek. Met de fratsen van Elon Musk is dat er overigens niet eenvoudiger op geworden.

Zwaar

Zoals de trouwe lezer denk ik wel weet ben ik twee jaren geleden volledig onverwacht in zwaar weer terechtgekomen. De bodem viel onder mijn bestaan en de druk om te moeten publiceren voelde op dat moment loodzwaar. Om heel eerlijk te zijn wilde ik eigenlijk alleen maar wegkruipen. Als je wereld ineenstort is het verdomd lastig om je nog te concentreren op het schrijven van stukken. Waar haal je nog inspiratie vandaan als je al moeite hebt met overleven?

Ook toen waren mijn donateurs er echter om mij een steuntje in de rug te geven, nadat iemand op sociale media een oproep deed. Ik vergeet nooit meer dat ik in december 2021 een mail kreeg van Jan-Jaap Heij dat er zoveel geld was gestort dat hij het niet eens in één keer over kon maken.

Alleen al het besef dat mensen mij wilden helpen was een lichtpunt in een verder gitzwarte tijd.

Werkt

Het is best lastig om precies aan te geven waarom ik van donaties kan leven. Sommige mensen geven aan dat ze voor specifieke verhalen doneren en er daarom iets voor over hebben. Anderen waarderen mijn werk meer in het algemeen en zetten dat om in een geldelijke bijdrage. Ik heb het wel eens aan een vaste donateur (van 100 euro) gevraagd en die vertelde mij dat ik schreef zoals hij dacht, maar het zelf niet zo op papier kon zetten.

Zelf denk ik dat het verdienmodel werkt omdat een ieder zelf kan bepalen of een stuk het waard is om voor te doneren. Ik werk zonder betaalmuur en de verhalen kunnen allemaal gratis worden gelezen. Als een artikel naar de smaak van de lezer niet goed genoeg is, dan blijft het er verder bij. Wil iemand wel een verhaal waarderen, dan is het dankzij de techniek heel eenvoudig om een kleine bijdrage te doen.

Niemand is ergens toe verplicht.

Toekomst

De toekomst kan niemand natuurlijk voorspellen, maar ik hoop nog heel veel verhalen te kunnen schrijven en ik hoop ook dat lezers het zullen blijven waarderen met een (bescheiden) donatie. Omdat ze het waard vinden om een verhaal te belonen of omdat ze willen dat ik mijn werk voort kan zetten. Ik vind het na al die jaren in ieder geval nog steeds heel bijzonder om te zien dat mensen iets over hebben voor mijn werk.

Voor nu wil ik in ieder geval alle mensen die een donatie achter hebben gelaten in de afgelopen jaren daar enorm voor bedanken.

Mijn werk kan alleen bestaan omdat jullie er zijn.

Bedankt.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen