Hack

Slecht nieuws voor mij. Gisteravond is mijn twitteraccount met meer dan 70.000 volgers door een hacker overgenomen. Het account bestaat nog, maar ik kan er zelf niets meer mee. Er is geen enkele mogelijkheid nu om nog in te loggen of een reset te doen van het wachtwoord. Ik baal hier enorm van, want ik gebruik mijn twitteraccount ook om mijn verhalen op deze site onder de aandacht te brengen.

Ik heb inmiddels een reserveaccount aangemaakt, waar ik zie dat mensen zich afvragen of dat wel de echte Chris Klomp is. Of het nieuwe account wel te vertrouwen is.

Vandaar even dit verhaal.

Het begon allemaal bij de mededeling van Twitter dat de 2fa-methode (een sms’je als extra inlogbeveiliging) deze maand zou komen te vervallen voor tweeps die geen Blue-abonnement hebben. Een dergelijk abonnement is er nog niet in Nederland, dus ik koos er in de tussentijd voor om een andere verificatiemethode te gebruiken. Kennelijk is daar gisteren iets misgegaan en is mijn account overgenomen. Al snel werd het wachtwoord en het mailadres van het account gewijzigd en helaas niet door mij.

Uiteraard heb ik bij Twitter aangegeven dat mijn account niet meer beschikbaar is voor mij en het is afwachten of en wanneer het bedrijf daarop gaat reageren. Ik heb met enkele deskundigen gesproken en het eindoordeel is dat ik simpelweg af moet wachten. Ondertussen heb ik een reserve-account aangemaakt en die is hier te vinden.

Verdienmodel

Voor velen zal een Twitteraccount vallen onder de categorie vermaak, maar voor mij hangt er ook een verdienmodel achter waar ik inmiddels al jaren mee aan de slag ben. Ik heb er bewust voor gekozen om na ruim twintig jaar te hebben gewerkt voor regionale en landelijke media geen gebruik meer te maken van andere opdrachtgevers. Zo heb ik alle vrijheid om mijn eigen verhalen te kunnen maken.

Waar en wanneer ik dat wil.

Helaas toont zich nu ook de kwetsbaarheid van het model, op het moment dat een groot podium door een externe factor weg is gevallen. Mijn bereik op Twitter was groot en zo kon ik de verhalen die ik schreef goed onder de aandacht brengen van een breed publiek. Kort en goed: deze hack zou mij wel eens behoorlijk wat pijn kunnen gaan doen, zeker als ik mijn account voor langere tijd niet meer in handen kan krijgen.

Ik heb eind vorig jaar een verhaal geschreven dat het niet zo goed met mij ging. Ik ben kort gezegd in korte tijd al veel kwijtgeraakt. Het wegvallen van mijn digitale podium is een nieuwe tegenslag en het zou behoorlijk rampzalig uitpakken als mijn oude account voorgoed verloren is. Je bouwt niet zomaar weer op wat je in veertien jaren in elkaar hebt gezet.

Voor nu is het afwachten wat Twitter gaat doen. Ik kan alleen maar wachten en hopen dat alles goed gaat komen. Ik zal uiteraard op deze plek verhalen blijven schrijven, maar realiseer mij dat ze op dit moment een veel kleiner bereik zullen hebben als ik ze niet onder de aandacht kan brengen op een groot podium op sociale media.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen