Heilige overtuiging kost complotdominee zijn vrijheid

Complotdenker en zelfbenoemd vrijheidsstrijder Wouter Raatgever is zijn vrijheid voorlopig kwijt. Hij werd gisteren veroordeeld tot een celstraf van bruto negen maanden. De als een dominee ratelprekende leiderschapscoach is de hoog in toeren blazende motor achter een gevaarlijke lastercampagne vol onwerkelijke en kwaadaardige complotten.

De strafzaak tegen Raatgever was dinsdagmiddag nog maar net begonnen toen opnieuw weer bleek hoe bizar het verwarde denkraam van de complotdominee is. Op de vraag van de politierechter of hij inderdaad Wouter Raatgever is, ontkende de verdachte dat meteen. Zijn naam was geen Wouter Raatgever, maar ‘een vrij mens’.

Volgens Raatgever is hij een ‘gegijzelde van de Staat’ en wetten en regels gelden niet voor hem. Hij erkent alleen God als rechter. ‘Ik val onder het universeel verdrag van de rechten van de mens en maritieme rechten en niet onder de Haagse politierechter’. 

Toen de onverstoorbaar ogende politierechter hem droogjes vroeg hoe hij hem tijdens de behandeling van de zaak dan moest noemen, volgde een veelzeggend antwoord van de man die het juiste pad al geruime tijd kwijt is.

‘Mijn vriendin noemt mij schatje, mijn hond blaft naar mij en mijn advocaat noemt mij een oen. U kunt mij schatje noemen’

Lachwekkend

Wat die middag op de rechtbank in Den Haag volgde was een bizarre en bij vlagen tragisch lachwekkende strafzaak met een bijna oneindige en met stellige overtuiging gebrachte willekeurige complotwoordsalade van Raatgever.

Op concrete vragen van de rechter kwamen vrijwel zonder uitzondering vlot uitgesproken en totaal niet ter zake doende tirades. Over Mengele, nazi’s, volkstribunalen, gewetenloze daders, ‘energetisch elimineren’, het koningshuis, kindermisbruik en ‘olie in voeding’.  De op hoge toon orerende complotdenker schotelde de oplettende kijker bovendien een bijzonder schouwspel voor. Door zijn voortdurend wippende voeten en ultra korte sokjes, was steeds opnieuw een getatoeëerd dolfijntje te zien dat vanaf zijn rechterenkel naar zijn tenen probeerde te duiken.

Alsof zelfs de getekende duikelaar zich schaamde voor het doek waar het op af was gedrukt.

Preken

De opnieuw geboren Christen preekte de hele middag zonder een spoortje van twijfel in zijn stem, alsof hij de absolute waarheid in pacht heeft. Raatgever spuugde de meest waanzinnige en onbewezen complotten in het rond, alsof het om vaststaande feiten ging. Met als triest dieptepunt zijn theorie dat onze koningin Maxima en de Paus ooit samen een baby hebben gekregen, die als eerstgeborene meteen op de offertafel werd gedood.

Bewijs had hij daarvoor ook. Allebei komen ze namelijk uit Argentinië en ‘zijn ze Jezuïet’. Volgens Raatgever mogen daders van satanisch kindermisbruik en iedereen die dit toedekt blij zijn met een snelle dood door de kogels van een militair tribunaal uit Amerika of Rusland, dat is altijd nog beter dan ‘gelyncht worden door het volk dat ontwaakt en woedend is’.

Arrestatieteam

Wouter Raatgever werd op 2 juni met een arrestatieteam van het erf van een woonboerderij in Siddeburen gehaald. Hij was op dat moment al maanden bezig met een kwaadaardige online lastercampagne, met zijn partners in crime Joost Knevel en Micha Kat. Het drietal stelt zonder een spoortje bewijs dat de gemeente Bodegraven het centrum is van een kindermisbruikende en kindermoordende sado-pedo-elite, met RIVM-baas Jaap van Dissel als kindermoordenaar.

Volgens het Openbaar Ministerie bedreigde Raatgever hierbij tot twee keer toe een advocaat van de gemeente Bodegraven door hem de belofte te doen van een ´snelle dood´ door een militair tribunaal. Iets waar hij bovendien ‘hoogstpersoonlijk voor zou zorgen’.

Daarnaast verbond hij in een online-uitzending van een complotjournaal het geluid van een explosie met het adres van een pand waar een prijsuitreiking voor RIVM-baas Jaap van Dissel zou plaatsvinden. Voor het OM reden om hem opruiing te verwijten. Dit omdat Raatgever stellig aangaf die prijsuitreiking niet te zullen laten gebeuren.

Hypocrisie

Opvallend genoeg schemerde de bijtende ironie en hypocrisie tijdens de strafzaak even door toen Raatgever aangaf dat hij door ‘trollen’ was opgehitst tot opruiende taal. Mensen verweten hem namelijk tijdens een live-uitzending dat hij zijn eigen 10-jarige zoon – die hij niet meer mag zien van zijn ex en Jeugdzorg – heeft misbruikt. Raatgever sprak er schande van, maar had kennelijk niet door dat het losse verwijt van kindermisbruik nu juist de onderliggende reden is dat hij zelf is gearresteerd en voor het strafhekje gebracht.

Bijzonder genoeg versprak Raatgever zich ook nog eens tijdens de zitting tot twee keer toe toen hij erkende ‘zo goed mogelijk langs de waarheid te lullen’ en zelf mijn werkelijkheid te creëren’.

Leiderschapscoach

Maar wie is Wouter Raatgever eigenlijk?

De van zijn vrouw gescheiden leiderschapscoach die ‘met beelden, humor, aandacht, compassie en pragmatisme inspireert om te voelen hij u uw leven en werken vanaf morgen zelf gaat aanpakken’ leefde lange tijd in anonimiteit. Toen de wereld werd gegrepen door de corona-pandemie begon de diepgelovige Raatgever zich ineens stevig te roeren.

In de lente van 2020 zet Raatgever een petitie online. Namens ‘iedereen die ons land wil redden van een meltdown’ eist hij via een referendum een einde aan de corona-lockdown. De petitie stond meer dan een jaar online, maar in die gehele periode hadden slechts 157 mensen de bereidheid om een handtekening te zetten. Het is snel duidelijk dat Raatgever met nog enigszins normale teksten geen deuk in een pakje boter slaat.

Weerstand

Samen met de christelijke vogelverkoper (volgens zijn klanten een oplichter) Hans Meyer begint Raatgever in maart 2020 een online clubje, genaamd ‘Wees de Weerstand’, gebaseerd op de Bijbelse tekst: Onderwerpt u aan God, bied weerstand aan de duivel en hij zal van u vlieden’

De eerste berichten op de website gaan over de vermeende gevaren van 5G. De toon is al snel duidelijk, in de ogen van Wees de Weerstand zijn 5G-installaties ‘moordmasten’ en ‘militaire massavernietingswapens’. De vele berichten die volgen (smart led-straatlantaarns zijn ‘meer dan dodelijk’) staan bol van overduidelijk nepnieuws uit zeer dubieuze bronnen.

In filmpjes en live online-uitzendingen is al snel te zien hoe het trio radicaliseert. Onder invloed van de aangehaakte gedragsgestoorde crimineel Micha Kat wordt de QAnon-retoriek geïntroduceerd, een bekende en walgelijke methode om andersdenkenden in de hoek van het kindermisbruik te zetten.

Het is dan ook bepaald geen toeval dat na de zomer van 2020 op de site ineens ‘misbruikslachtoffer’ Joost Knevel opduikt, een getraumatiseerde ex-delinquent die zich 35 jaar na dato ineens weet te ‘herinneren’ dat hij als 4-jarige getuige was van een kindermoord op een schoolplein in Bodegraven. Uiteraard ‘zag’ hij RIVM-baas Jaap van Dissel als dader opereren.

Niemand minder dan de CIA zou er vervolgens persoonlijk met een geheim mind-programma voor hebben gezorgd dat hij zwaar getraumatiseerd raakte, zodat zijn geheugen tientallen jaren niet functioneerde.

Micha Kat

Je zelfbenoemde tegenstander neerzetten als kindermisbruiker is een bekende tactiek van crimineel Micha Kat, die vanuit zijn schuiladres in Belfast gretig schuimbekkend zijn grote held Alex Jones plagieert. Hij werd al eens veroordeeld tot zes maanden celstraf omdat hij NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zonder ook maar een begin van bewijs bij voortduring in verband bracht met pedonetwerken.

Op zijn eigen site regent het al zeker vijftien jaar lasterlijke beschuldigingen, waar in die gehele periode nog nooit enig bewijs voor is geleverd. Kat noemt zichzelf hilarisch genoeg journalist, maar zou bij een schoolkrant van een christelijke kleuterschool in Bodegraven nog niet aangenomen worden.

Ondanks de leugens en de laffe belaging mocht Wees de Weerstand zich ineens verheugen in de belangstelling van duizenden wappies die aansloegen op het onzinnige lasterverhaal. Nadat Hans Meyer van het toneel verdween, sloeg de radicalisering helemaal in en werd het zogenaamde Red Pill-journaal bedacht, een live online-uitzending waarin het drietal zonder enige tegenspraak sardonisch lachend en zichzelf bij voortduring op de schouders kloppend de meest walgelijke leugens en theorieën bespreekt.

Om maar even een voorbeeld te geven van de bizarre taal tijdens een uitzending:

‘Heel Nederland is één groot Auschwitz. Overal zijn mensen bezig kinderen te verkrachten, baby’s aan stukken te snijden, meisjes te vermoorden, waar je ook maar kijkt. Onder elke steen die je optilt in Nederland, liggen 10 vermoorde baby’s en 23 vermoorde meisjes’.

Was getekend; Micha Kat.

Vervolging

Het ophitsende drietal trok niet alleen de aandacht van wappies, maar uiteindelijk ook van het Openbaar Ministerie toen de ophitsende online-taal oversloeg naar het echte leven. Onder meer het plaatsje Bodegraven werd door de aanhoudende kwaadwillende sprookjes van het drietal fysiek belaagd door verstandelijk beperkte complotdenkers, de burgemeester bedreigd en een begraafplaats ontheiligd.

RIVM-baas Jaap van Dissel werd zelfs zo ernstig bedreigd en belaagd dat hij moest worden beveiligd. Dat bleek de druppel voor de overheid. Raatgever werd gearresteerd op verdenking van bedreiging en opruiing. Zijn vervolging werd zelfs zo serieus genomen dat de ratelende leugendominee eerst veertien en later dertig dagen verlenging kreeg van zijn voorlopige hechtenis.

Kort geding

Tijdens het kort geding (uitspraak 8 juli) dat de gemeente Bodegraven eerder had aangespannen tegen het trio, bleek al de bijzondere retoriek van Raatgever. In een monoloog van een kwartier reeg hij als een ontspoorde dominee op steroïden de ene onzinnige zin aan de ander. Raatgever sprak over een strijd tussen licht en donker en herhaalde dat hij geen dreigementen uit, maar slechts scenario’s schetst.

Scenario’s waarbij wetenschappers, virologen, journalisten en politici de kogel moeten krijgen na berecht te zijn door militaire tribunalen.

Die lijn trok Raatgever dinsdag probleemloos door bij de strafrechter. Wie hem hoort spreken, denkt – los van de inhoud- niet meteen aan een complotgestoorde. Hoewel hij oogt als een iel geschouderde en stoffige boekhouder, is er zelfs iets van charisma te bespeuren in zijn publieke optredens. Hij brengt zijn eigen logica alsof het de normaalste zaak van de wereld is, er is geen spoor van twijfel of aarzeling te bespeuren in zijn chronisch verontwaardigde stem.

Alsof hij in alle ernst de werkelijke en enige waarheid voor het voetlicht brengt. Zelfs op het moment dat Raatgever dwingend een vrijgeleide eist naar Florida ‘omdat de zaak Bodegraven een directe link heeft met de Epstein-zaak’ klinkt het alsof hij dat als een reële optie ziet.

Advocaat

Opvallend genoeg liet Raatgever zich dinsdag bijstaan door een advocaat. Iets waarvan hij altijd heeft gezegd dat hij dat nooit zou doen. De woorden van zijn raadsman moeten echter een doorn in zijn oog zijn geweest. Volgens de advocaat kan het dreigen met een tribunaal namelijk helemaal geen dreigement opleveren, omdat een dergelijk tribunaal ‘volkomen onrealistisch is’.

‘De meeste mensen zullen reageren met; waar heb je het in hemelsnaam over?’, aldus de raadsman.

De verdediging bracht bovendien naar voren dat het bereik van het online Red Pill-Journal van Raatgever en zijn kameraden ‘helemaal niet zo groot is’. Een stelling die nogal in tegenspraak is met de trots gebrachte verklaringen van Raatgever en co dat het drietal hoogstpersoonlijk de mondiale massa wakker maakt en het volk spoedig in actie zal komen.

Veroordeling

Na een kort beraad kwam de politierechter dinsdagmiddag om half vijf tot een veroordeling op alle fronten. Volgens de rechter is het dreigen met een militair tribunaal wel degelijk juridisch bedreigend.

‘Het beoogt ook een effect. U zegt dat hij (de advocaat – CK) moet stoppen met wat hij doet. Kan dit vrees aanjagen? Als je dat meerdere keren vertelt, dan kan dat’.

Ook de opruiing vond de rechter bewezen. Omdat Raatgever bewust een explosie monteerde en daarna het exacte adres van de prijsuitreiking voor Van Dissel deelde. ‘Dat was wel degelijk op effect gericht, dat was opruiing’. Wat de rechter betreft is vrije meningsuiting ‘een groot goed dat ook Raatgever toekomt’, maar hier is hij ‘een grens overgegaan’.

Rechter: ‘Zoals de officier van justitie al aangaf; de vrije meningsuiting eindigt waar het strafrecht begint. Het geeft geen pas om Van Dissel het leven zuur te maken, het geeft ook geen pas om op te ruien als hij een prijs krijgt. U doet dat niet zomaar, u doet dat in een leidende rol’

Omdat de rechter stelde niet bijster veel vertrouwen te hebben in een omslag van het denken van Raatgever, ‘ook gezien uw volharding tijdens de zitting’, veroordeelde hij hem tot een celstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Bovendien moet de verdachte de raadsman van de gemeente een schadevergoeding betalen van 1500 euro wegens reputatieschade.

Vervolg

Het wachten is nu op de vervolging van Joost Knevel (‘de persoon die Van Dissel een nekschot geeft, is mijn held’) en Micha Kat, die al heel wat bedreigingen en opruiende taal op hun naam hebben staan.

Knevel zit nu nog in Spanje, Micha Kat staat binnenkort in Ierland voor de rechter omdat de Nederlandse Staat om zijn overlevering heeft gevraagd wegens onder meer twee opgelegde celstraffen. Kat kan zich naast het uitzitten van zijn straffen dan opmaken voor het verantwoorden van een reeks aangiftes die de afgelopen jaren door meerdere mensen tegen hem zijn gedaan.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *